Choď na obsah Choď na menu
 


Pivonka - Peónia

25. 4. 2008

Az már csak hab a sörön, hogy a szóban forgó jószág testi-lelki védelmet nyújt, megakadályozza a gonosz erőket, ha a lakásban helyezzük el, és megvéd az ördögtől és a viharoktól, ha a kertben ültetjük el. Amennyiben magvait vagy a gyökerét a gyermek nyaka köré helyezzük (el tudom képzelni), megvédi a boszorkányoktól, a rossz manóktól. Korallal és kovakővel a lidérc ellen véd, illetve ördögűzésre használják valamint elmebaj ellen. Gyógyászati célra is gyűjtötték, mert gyökerei és zsíros-olajos magvai alkaloidát (paeonin) tartalmaznak, amit epilepszia ellen görcsoldóként, illetve hánytatónak használtak.

Nevét (Paeonia, ejtsd peónia) a görög mitológia isteneit gyógyító orvos, Paion nevéből származtatják. A monda szerint Plútó sebeit gyógyította, kivívva ezzel Aszklepiosz (a gyógyítás istene) haragját, aki elől Plútó úgy rejtette el, hogy bazsarózsává változtatta. Más források nevét a paean szóra vezetik vissza, ez győzelmi éneket jelent. Paeonia nemcsak a virág neve, belőle képezték többek között a kórház és a gyógyító szavakat is.

 A pünkösdi rózsa a Húsvétot követő 50. nap szimbolikus növénye, szirmával a szentlélek tüzének lángnyelveit jeleníti meg. A néphagyomány pünkösdkor köszönti az élet megújulását. Ilyenkor volt szokás a lányok mosdóvizébe pünkösdi rózsa szirmot szórni, a legények pedig pünkösdi rózsát vittek kiválasztottjuk ablakába. A lányoknak viszont koszorút kellett fonni, s átadni a legényeknek. Régi nevén bazsarózsaként is ismerik. Mint keresztény jelkép, a tövis nélküli pünkösdi rózsa Venus örökösének, a szeplőtelen Szűzanyának lett a virága. Délen néhol a pünkösdöt ma is a "rózsák húsvétjának" nevezik, hiszen a tavasz végének jelképeként a pünkösdi rózsát kötik csokorba az ünnep napján.

 Pivonka nem kedveli, ha bolygatják, ezért a telepítés során olyan helyet kell számára választani, ahol kedvére terjeszkedhet. Rendszeres (sörrel való) öntözést kíván. Szereti a félárnyékot, de a teljes megvilágítást is jól bírja. Virágzása elmaradásának oka lehet, ha túl mélyre ültettük, vagy túl sok növénnyel verseng, a virágrügyek elfagytak, vagy egyszerűen csak kevés a napfény. Frissessége, üdesége jelképezi a lélek megújulását, a kert kiteljesedését. Sok társához hasonlóan a növény mérgező, kivéve a tavasszal és ősszel kiásott gyökérgumókat. Ha egy pünkösdi rózsa jó helyen áll, akár egy életen át örvendhetünk neki. Hazai vállfaja fokozottan védett, eszmei értéke 250 000 Ft! Inkriminált Pivonkáé, ennél kicsit több/kevesebb.

 

Náhľad fotografií zo zložky Pivonka

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.