Choď na obsah Choď na menu
 


Mustela erminea

17. 9. 2008

azaz Nakládaný hermelín

Hermelin készítésekor alapvető annak mérlegelése, mikor kívánjuk elfogyasztani, illetve hány fő részére készítjük. Négytagú társaságnak pl. az alábbiakra van szükség:

  • 5 literes dunsztosüveg,
  • 15 kisebb hermelin (lágy, camembert jellegű sajt),
  • 2 nagyobb vöröshagyma; 2 fokhagyma,
  • pirospaprika (őrölt, édes), pepperoni-paprika, egész feketebors, babérlevél; esetleg 15 szem boróka, sőt kakukkfű, vagy kávéskanál rozmaring is jöhet,
  • kb. 2 liter étolaj;

Karikákra szeljük a vöröshagymát, illetve a fokhagyma felét ugyancsak szeletekre vágjuk, míg a másik felét egészben hagyjuk. A sajtokat hosszában elfelezzük. A vágott felületeket édes paprikával finoman beszórjuk. A sajt egyik felére néhány hagymakarikát és fokhagyma szeletet teszünk, illetve borsot is rakhatunk rá. Ezután a félbevágott sajtokat fogpiszkálóval összeillesztjük. Az így előkészített sajtokat az üvegbe fektetjük, (hármat egy sorba). Időnként rakunk közéje vöröshagyma-karikákat, fokhagymagerezdeket, babérlevelet, borsot, fűszereket vagy azok keverékét, pepperonit, és folyamatosan feltöltjük olajjal. Végül az üveg tetejéig ér az olaj. A fűszereket ízlés és érzés szerint adjuk hozzá, hogy művünk ne csak finom legyen, de jól is nézzen ki. Hagyjuk érni szobahőmérsékleten. Az állásidő ugyancsak ízlés kérdése, a vöröshagyma alapján lehet következtetni az eredményre, puhának kell lennie. Egy hét után meg lehet kóstolni. Ha szeretnénk, hogy kevésbé érett legyen, elég 14 napig hagyni, ha érettebben szeretjük, akár 3 hétig is állhat. Más vélemények szerint melegebb helyen elég 48 óra, hűvösebb helyen legkevesebb egy hétig hagyjuk állni. Az olajat még egyszer fel lehet használni, még jobb lesz az íze.

 Íme:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fülűeknek: http://nakladany-hermelin.iprostor.cz/nakladany-hermelin-klasik.htm

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.